neděle 26. října 2014

Těstoviny s lososem, cherry rajčátky a mascarpone

Losos patří u nás doma k jedné z nejoblíbenějších ingrediencí a je jedním z tzv. "návštěvních jídel", tedy jídel, která připravujeme, když čekáme hosty (kteří samozřejmě mají rádi ryby:-).
Naše oblíbená klasika v podobě filetu z lososa na másle a citrónu podávaného s dušenou karotkou a šťouchanými brambory s jarní cibulkou, už nejednoho návštěvníka potěšila.

Dokonce máme lososa tak rádi, že jsme ho na naší svatbě měli jako hlavní chod oběda a dali mu tak přednost před klasickou svíčkovou. Měla jsem ze začátku trošku obavy, co na to hosté, přecejenom rybu nejí každý a všichni čekají na svatbě buď svíčkovou a nebo nějaký ten steak s hranolkami. Ale rozhodli jsme se udělat si to po svém a nakonec byli všichni příjemně překvapeni a hlavně rádi, že do sebe v horku (červen) nemusejí ládovat pět knedlíků.

Ale protože filet z lososa, ať už na másle, na bylinkách, pečený, smažený, znáte určitě všichni, nabízím recept na skvělou, krémovou omáčku. Nejlépe se hodí k těstovinám, ale je jen na vás, jakou přílohu zvolíte.




Suroviny

500g lososa - filety bez kůže
150g cherry rajčátek
1 kelímek mascarpone
100ml smetany na vaření
šťáva z citrónu
sůl, pepř, provensálské koření
2 lžíce másla


Postup

Lososa očistím od případných kostiček, stáhnu z něj kůži, omyju a osuším. Nakrájím ho na kostky velikosti sousta. Cherry rajčátka nakrájím na poloviny. 
V pánvi rozehřeju máslo, přidám lososa a rajčátka, osolím, opepřím, přidám trochu provensálského koření a nechám osmahnout ze všech stran. Jakmile je losos opečený (netrápím ho dlouho, stačí mu pár minutek), přidám mascarpone a smetanu. Omáčku nechám přejít varem a hned vypnu. Dochutím citrónovou šťávou a případně dosolím.



Jednoduché že? Do půl hodinky máte jídlo na stole. Mascarpone vykouzlí krásnou krémovou konzistenci, losos a rajčátka skvělou chuť a citrón dodá správný říz.
Chcete-li vyzkoušet lososa i trošku jinak, než jen na másle, nebo zkusit těstoviny s něčím jiným, než obvykle, zkuste tuhle omáčku, je totiž vážně skvělá :-)

L.


3 komentáře:

  1. Vypadá to výborně!Určitě vyzkouším, lososa máme také moc rádi :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nechci být hater, a chválím za odvahu s rybou na svatbe. Co se mi ale ani trochu nelíbí jsou suché těstoviny. Těstoviny se mají vždy přidat do omáčky či směsi na pánvi a promíchat. Díky tomu do sebe nasáknou část šťávy a chutí. Když si je smícháte až na talíři, jsou už chladnější a k tomuto efektu nedojde. Jedinou vyjímkou snad může být použití v tradičních českých receptech, kde figurují jako příloha, a tímto způsobem jsou na ně lidé navyklí. Jdu se podívat na další příspěvky na Vašem blogu. :)

    OdpovědětVymazat