středa 12. listopadu 2014

Brusinkový dresing

O víkendu se již tradičně konal (šestý) sraz všech dortomaniaků, který společně se dvěma kamarádkami každý rok pořádáme. Scházíme se my, jak říkáme "dorty potrhlý", na celý víkend. V pátek odpoledne se postupně sjíždíme z celé republiky, klábosíme, jíme a pijeme až do ranních hodin. V sobotu pak po celý den probíhají prezentace, předvádí se třeba modelace kytiček, figurek, tvoření s čokoládou apod. No a v neděli se všichni vzpamatováváme, uklízíme, loučíme se a odjíždíme. Každý rok byla účast kolem 40 lidí, letos se nás sešlo skoro 70.

Vstupenkou na sraz je dortík předepsaných rozměrů na předem stanovené téma. Letos jsme měli téma Zima a řeknu vám, sešly se nádherné skvosty. Je krásné sledovat, jak se všichni rok od roku zlepšujeme a dorty jsou lepší a lepší. V průběhu srazu se dorty hodnotí účastníky srazu a ty nejlepší jsou odměněny. Všechny je pak rozdáme do dětských domovů a domovů důchodců.

Každý účastník přiveze na sraz nějakou dobrotu, ať už sladkou, nebo slanou, prostě něco na zobání. A umíte si určitě představit, že se všichni chceme před ostatními předvést, takže se každoročně sejdou opravdu lahůdky, na které si vzájemně vyměňujeme recepty.

Já jsem asi před třemi roky přivezla na sraz svůj brusinkový dresing a měl takový úspěch, že už si bez něj sraz představit neumíme. Kamarádky se každoročně před srazem ujišťují, jestli ho udělám a vezmu sebou. Vozím ho tedy každý rok, pokaždé velikánskou sklenici a nikdy nezbyde.

S kamarádkou na něj máme úchylku, stojíme u hory jídla, slaného i sladkého, klábosíme a namáčíme si do něj naprosto všechno. A když říkám naprosto všechno, tak to tak i myslím, letos to byly nachos, buchty, makronky, kyselé okurky, klobáska, uzený, zelenina, ovoce...prostě všechno :-) Vím, jsme čuňata, ale dresing je prostě chuťově skvělej, dokonalej a jakmile začnete, nemůžete přestat.




Suroviny

4 lžíce kompotovaných brusinek
1 kelímek zakysané smetany
100g majonézy, nejlépe domácí (recept brzy)
1 stroužek česneku
1/2 lžičky mletého rozmarýnu
1 lžička mletého zázvoru
sůl, pepř, citronová šťáva podle chuti


Postup

V misce smíchám zakysanou smetanu s majolkou, přidám brusinky, utřený česnek, ochutím kořením, pepřem a zamíchám. Ochutnám a pak teprve solím a přidávám citronovou šťávu, protože každá smetana je jinak kyselá a majolka chutná taky pokaždé trošku jinak, tak abych dresing nepřesolila. Hotový dresing dám vychladit do lednice. Pokud máte radši větší říz, klidně přidejte víc česneku, pokud máte čerstvý zázvor, klidně ho tam nastrouhejte taky.   


Dresing doporučuju hlavně k masu, kdo má rád kombinaci masa a ovoce, ten si ho zamiluje.
U nás se bez něj neobejde jediná grilovačka. Je ale skvělý i jako rychlé občerstvení pro návštěvu, stačí k němu nakrájet zeleninu na hranolky nebo třeba nachos a výsledek návštěvu zaručeně ohromí.

L.


Žádné komentáře:

Okomentovat