středa 5. listopadu 2014

Krémová brokolicová polévka

I když venku v posledních dnech ještě není taková zima, jaká by se na podzim dala očekávat, začíná moje tělo vyžadovat hutnější pokrmy, tzv. zahřívací jídla. Mezi ně patří taky horké polévky, nejlépe husté nebo krémové.

Proto posledních pár týdnů vařím k večeři polévky, hlavně teda zeleninové krémy, protože čekat tři hodiny na vývar, když člověk přijde vyhladovělý a unavený z práce, není nic pro mě. Ale třeba tahle brokolicová polévka je jako rychlovka k večeři ideální, hotová je za slabší hodinku.

Kdysi dávno jsem odkoukala jeden prima trik od Kluků v akci. Při vaření brokolicové polévky využívají celou brokolici, ne jenom její růžičky a to tak, že si z košťálu nejdříve udělají vývar a pak teprve v něm uvaří růžičky brokolice. Chytré a jednoduché, že? Košťál dodá polévce krásně intenzivní, brokolicovou chuť. Tak pojďme na recept :-)
Já dělám tuhle polévku ve velkém množství, protože jedna miska nám nikdy nestačí, takže si případně recept upravte podle počtu strávníků.



Suroviny

2 brokolice
50g másla 
2 cibule
2-3 stroužky česneku
2l vody
400 ml smetany na vaření (nebo ke šlehání)
případně hladká mouka na zahuštění
sůl, muškátový květ (nebo muškátový oříšek)


Postup

Z brokolice odkrájím růžičky a košťál očistím, odříznu zdřevnatělé konce a nakrájím na větší kusy. V hrnci si rozpustím máslo a osmahnu na něm na kostičky nakrájenou cibulku, když je osmahnutá, přidám česnek, krátce osmahnu a zaleju vodou. Vložím nakrájený košťál, přivedu k varu a vařím 30 minut.  

Košťál z polévky vyndám, vložím růžičky brokolice a vařím doměkka, cca 10 minut. Pak polévku ponorným mixérem rozmixuju dohladka. Nakonec přidám smetanu a nechám přejít varem. Pak už jen dochutím solí a muškátovým květem a je hotovo. 

Pokud je polévka po rozmixování brokolice moc řídká (záleží na velikosti brokolice), zakvedlám do smetany trochu hladké mouky, naleju za stálého míchání metličkou do polévky, aby se neudělaly hrudky, a 10 minut povařím. . 

Polévku podávám buď s krutonky nebo s bagetou, kterou slabě pomažu máslem a vložím do trouby na pár minut pod gril. 


A jak jste na tom vy, taky vaše tělo volá po teplých, hutných večeřích? Nebo ještě jedete na "letním režimu"? Máte rádi zeleninové krémy a máte nějaký neobvyklý oblíbený? Sem s ním :-)



L.


Žádné komentáře:

Okomentovat