neděle 2. listopadu 2014

Boloňské lasagne

Po delší době jsem lasagne zase uvařila. Mojí léty prověřenou a do detailu vychytanou verzi lasagní. Dělám je už několik let, držím se pořád jednoho jediného receptu a postupně jsem ho dovedla k dokonalosti. Už ani přesně nevím, kde jsem původní recept získala.
I když existuje spousta receptů a variant, pro mě, když se řeknou lasagne, jsou jenom ty jedny - s krásně hustou boloňskou omáčkou plnou chutí a s krémovou bešamelovou omáčkou, vonící po muškátovém oříšku. Jídlo přesně na míru do sychravého počasí. Je to teda taková menší kalorická bombička, ale zkuste je, jsou totiž boží :-)



Suroviny

2 balení lasagní

boloňská omáčka
800g mletého hovězího masa
1 větší cibule
2 mrkve
2 stroužky česneku
2 plechovky krájených rajčat
1 větší rajský protlak
250 ml dobrého červeného vína
čerstvá nebo sušená bazalka
sůl, pepř, lžička cukru

bešamelová sýrová omáčka
100g másla
100g hladké mouky
1l mléka
150g sýra čedar
muškátový oříšek


Postup

Začínám boloňskou omáčkou. Na olivovém oleji si orestuju najemno nakrájenou cibulku, přidám nastrouhanou nebo na kolečka nakrájenou mrkev, na plátky nakrájený česnek a krátce osmahnu, pak přidám mleté maso. Vařečkou ho při opékání rozděluju na menší kousky. Osolím a když je maso pěkně zatáhlé, zaleju vínem. Kdo má rád chuť vína v jídle, nechá odpařit víno jen krátce, komu naopak tahle chuť nejede, nechá ho odpařit úplně, nebo vynechá. Jakmile je víno odpařené podle mých představ, přidám protlak a rajčata, promíchám a nechám pod pokličkou dusit, dokud není maso měkké, cca hodinku. Nakonec opepřím, přidám bazalku, dosolím a pokud mám kyselejší víno, přidám lžičku cukru. 

A jde se na bešamelovou omáčku. Mojí vychytávkou je přidat do ní sýr, konkrétně čedar, který je krásně jemný. Omáčka má hned lepší, výraznější chuť a není tolik mdlá. Takže v hrnci si rozpustím máslo, přidám mouku a umíchám světlou jíšku. Za stálého promíchávání metličkou jí zaleju mlékem a míchám, dokud bešamel nezhoustne. Jakmile je hustý, odstavím ho ze sporáku a vmíchám nastrouhaný čedar (cca 50g si odložím na posypání lasagní). Dochutím muškátovým oříškem. 

A jde se vrstvit a je čas zapnout troubu, aby se dostatečně vyhřála, lasagne peču na 200°C. 
Ještě bych ráda uvedla, že plátky těstovin předem nevařím, uvaří se samy v omáčkách. Leckdo je pro jistotu předváří, i já to ze začátku dělala, ale v tomhle receptu se nemusíte obávat, že by se těstoviny neuvařily. Platí pro ně ale jedno důležité pravidlo. Pokud vrstvíte neuvařené plátky těstovin, nesmí se na žádném místě překrývat, protože překrytá místa by se v omáčce dostatečně neuvařila. Plátky proto klidně jednoduše odlomte nebo odstřihněte nůžkami podle potřeby.

Při vrstvení začínám boloňskou omáčkou, pokryju jí po dně pekáčku, na to přijde 1 naběračka bešamelové omáčky a na to poskládám plátky těstovin. Znovu opakuji, nesmí se překrývat. A pak stále dokola, boloňská, bešamel, plátky těstovin, až do spotřebování surovin. V mém pekáčku je tohle množství tak na 3-4 vrstvy. Poslední vrstvou bude boloňská omáčka a bešamel. Celé hotové dílko posypu odloženým nastrouhaným čedarem a šup do trouby. 

Lasagne peču cca 40 min., ale říďte se vlastní troubou, barvou vršku a občas do nich píchněte vidličkou, abyste odhadli uvařenost těstovin. Před podáváním je nechávám mírně vychladnout, lépe se pak nabírají. 



Dobrou chuť :-)

L.
















3 komentáře:

  1. ahoj, co bude prosím poslední vrstva? Bešamel? Lasagne? Nebo směs? Těstoviny to asi nebudou, aby se nepřipálily ne? Na webu http://www.lasagne.cz píší, že to bude maso a bešamel, je to tak? :)

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj, co bude prosím poslední vrstva? Bešamel? Lasagne? Nebo směs? Těstoviny to asi nebudou, aby se nepřipálily ne? Na webu http://www.lasagne.cz píší, že to bude maso a bešamel, je to tak? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano přesně tak, úplně poslední vrstva je bešamel ;-)

      Vymazat