sobota 15. listopadu 2014

Krémová celerová polévka

A mám tu pro vás další recept ze série zahřívacích polévek. Nemůžu se jich v tomhle počasí nabažit, jsou pro mě ideální večeří - rychlé, levné, teplé.

A tak pořád hledám další a další ingredience, které by k sobě ladily a výsledek byl perfektní. A vznikla i tato celerová polévka, skvěle voní a chutná, kdo má rád celer a jeho typickou chuť a aroma, toho nezklame. Tak směle do toho :-)



Suroviny

1 velká bulva celeru
1 pórek - pouze bílá část
2 větší brambory
1 cibule
máslo - 2 lžíce
voda nebo zeleninový vývar
1 smetana ke šlehání
sůl, pepř, muškátový oříšek
citron



Postup

Nejdříve si očistím zeleninu, celer a brambory nakrájím na menší kostičky, pórek a cibulku najemno. V hrnci rozehřeju máslo, přidám cibuli a osmahnu. Pak vložím všechnu zeleninu, krátce orestuju a zaleju vodou nebo vývarem jen tak, aby byla zelenina ponořená. Přiklopím poklici a vařím, dokud není zelenina měkká, trvá to asi 15 minut. 

Pak polévku odstavím z ohně, rozmixuju ponorným mixérem dohladka, vrátím na sporák a přidám smetanu. Už nevařím, jen krátce prohřeju. Nakonec polévku osolím, přidám muškátový oříšek a dochutím citronovou šťávou. 

Hotovou polévku rozdělím do misek a opepřím čerstvě mletým pepřem. Podávám s toastem, ale klidně si do ní osmahněte i krutonky a přidejte čerstvé bylinky - já zrovna neměla, ale třeba s čerstvou petrželkou nebo celerovou natí to bude ještě lepší.


 Dobrou chuť

L.

Žádné komentáře:

Okomentovat