pondělí 6. října 2014

Dýně už není břímě aneb dýňová polévka se zázvorem

Jako malá jsem nesnášela dýni. Při pohledu na dýňový kompot alá ananas jsem se opupínkovala a dodnes mi při té vzpomínce leze mráz po zádech.

Proto když se před pár lety začaly na trhu objevovat dýně Hokaido a jiné dýně, nechávalo mě to poměrně dlouho chladnou. Dál jsem chodila kolem dýní bez povšimnutí a ani mě nenapadlo, abych jí koupila. Nicméně na internetu se čím dál častěji začaly objevovat recepty s dýní. Nechápala jsem, proč je najednou tak populární, vždyť dýně přece chutná tak odporně.

A tak jsem jí dala druhou šanci a dobře jsem udělala. Nic mě v podzimní plískanici nezahřeje víc než dýňová polévka. Na talíři vypadá jako slunce a tak mi připomíná léto, teplé dny. Přestože je na internetu velká spousta receptů na dýňové polévky a krémy, nabízím ten svůj - recept na polévku i pro zaryté odpůrce dýně, jako jsem byla já. Zázvor jí dodá skvělou pikantní chuť a kombinace muškátového oříšku a květu dodá správný říz a vůni.







Suroviny

1 dýně Hokaido o váze cca 1,5kg
1 větší cibule
kousek čerstvého zázvoru cca velikosti palce
100g másla
1l vody nebo zeleninového vývaru
špetka muškátového květu
špetka muškátového oříšku
sůl

Postup

Dýni rozpůlím, lžící vydlabu semínka, omyju a nakrájím na kostky. Hokaido dýně se nemusí loupat, v tom má oproti těm ostatním velkou výhodu. V hrnci rozpustím máslo a orestuju na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidám oloupaný a nastrouhaný čerstvý zázvor, krátce osmahnu a vložím připravenou dýni. Nechám jí chvilku restovat, pak zaleju vodou nebo vývarem. Zlehka osolím a nechám vařit do měkka, cca 20 minut. Ponorným mixérem polévku rozmixuju do hladkého krému, přidám muškátový květ i oříšek a dosolím, pokud je potřeba. Polévku rozdělím do misek, zakápnu dýňovým olejem, přidám kopeček zakysané smetany a čerstvě namletý pepř. 




Uvařte si tuhle polévku, sedněte si s miskou za největší plískanice k oknu a s klidným svědomím zabořte lžíci do horkého hustého krému. Svět se hned bude zdát veselejší a dáte mi určitě za pravdu, že dýně není břímě! :-)

L.



Žádné komentáře:

Okomentovat