neděle 12. října 2014

Boeuf Bourguignon

Aneb hovězí po burgundsku...

Mám strašně ráda filmy a pořady o jídle, o vaření, pečení. Jeden z mých top je film Julie a Julia s úžasnou Meryl Streep, která skvěle ztvárnila roli Julie Child, ženy, která naučila vařit Ameriku, ženy, která při vaření nosila perly a ženy, která vařila poctivou francouzskou kuchyni se spoustou másla.

Mimochodem, její kuchařka Mastering of the Art of French Cooking bude brzo (29.10.2014) vydaná v českém překladu (Ježíšku, čteš to? :-)






A právě Boeuf Bourguignon je jedním z receptů, se kterými je Julia Child spojována. K uvaření jsem se odhodlávala už dlouho, ne proto, že bych ho nezvládla uvařit podle receptu, ale proto, že tohle jídlo vyžaduje hodně času a taky hodně nádobí a já jsem spíš na rychlovky. Každopádně, tohle jídlo je tak skvělé, že nelituju jediné minuty strávené u sporáku a jediné zašpiněné pánve. 

Bouef Bourguignon je jedním z jídel, které se obzvlášť hodí pro slavnostnější příležitosti. Dá se uvařit den předem (odleželejší je dokonce lepší). Inspirovala jsem se několika recepty z internetu, od každého trochu a svojí verzi předkládám. 



Suroviny

cca 1kg hovězího masa vhodného na dušení (já použila hovězí krk)
200g anglické slaniny vcelku
olivový olej
2 cibule
2 mrkve
2 lžíce hladké mouky
700ml červeného vína, nejlépe burgundské nebo jiné francouzské
500ml vody nebo vývaru
1 lžíce protlaku
2 stroužky česneku
hrst čerstvých snítek tymiánu
3 bobkové listy
sůl, pepř, 1 lžička cukru
na cibulky
cca 10-12 šalotek
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
2 lžičky cukru
voda nebo vývar
na žampiony
500g malých žampionů
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla

Postup

Ve větším hrnci na lžíci olivového oleje orestuju na kostičky nakrájenou slaninu dozlatova. Vyjmu a na tuku ze slaniny orestuju maso nakrájené na větší kostky. Maso vkládám po částech, klidně i na třikrát nebo čtyřikrát, chci, aby každý kousek masa byl z obou stran hezky opečený. 
Maso vyjmu a do hrnce vložím na kolečka nakrájenou mrkev a na půlkolečka nakrájenou cibuli, zasypu lžičkou cukru a restuju dozlatova. 

Jakmile je zelenina orestovaná, vrátím do hrnce maso a slaninu, popráším hladkou moukou, orestuju a zaleju vínem a vodou nebo vývarem (pamatujte, že čím lepší víno, tím lepší chuť omáčky, takže na víně rozhodně nešetřete). Přidám sůl, pepř, lžíci protlaku, 2 prolisované stroužky česneku, snítky tymiánu a bobkový list. Ztlumím oheň a nechám dusit, dokud není maso měkké. Mě to trvalo něco málo přes dvě hodinky. V průběhu dušení jsem občas přilila vodu, když se odpařilo hodně tekutiny. 

Jakmile je maso měkké, vytáhnu z omáčky snítky tymiánu a bobkový list a případně osolím a opepřím, pokud je to potřeba. Pokud je omáčka řídká, vytáhnu z ní maso a nechám ještě chvíli vařit, aby zhoustla. Pokud je naopak moc hustá, zředím troškou vody. 

Dále si na pánvi rozehřeju lžíci olivového oleje a máslo, vložím šalotky, mírně orestuju a zasypu cukrem, aby zkaramelizovaly. Jakmile jsou ze všech stran hezky opečené, zaleju je vodou tak, aby byly ponořené a dusím cca 20 minut, dokud nejsou měkké. 

Na další pánvi opět rozpustím lžíci olivového oleje a máslo a vložím žampiony, buď celé, pokud jsou maličké, nebo rozpůlené a hezky ze všech stran orestuju. 

Hovězí podávám s bramborovou kaší. Na každý talíř rozdělím kaši, doprostřed dám maso, zaleju omáčkou a přidám šalotky a žampiony. 


Radím vám dobře, uvařte si tuhle dobrotu, třeba jen tak, o víkendu k obědu, nebo pokud se chcete vytáhnout a ohromit návštěvu. Slibuju, že nezklame.

Bon Apéttit :-)

L.















Žádné komentáře:

Okomentovat