pondělí 28. září 2015

Pečený čaj

A je to tady přátelé, ať se vám to líbí nebo ne, nastal podzim a s ním čas viróz, infekcí a nachlazení. Já mám podzim až na tyhle nepříjemnosti moc ráda, zvlášť začátek, kdy je ještě teplo, ale listí se začíná zbarvovat, prostě romantika.

Na podzim už je taky sklizená úroda ze zahrady, pečlivě napytlíčkovaná čeká v mrazáku nebo v bedýnkách ve sklepě na další zpracování a je nejvyšší čas s tím něco udělat.

Každý rok touhle dobou připravuju z úrody ovoce pečený čaj. Má totiž několik výhod, za prvé je strašně dobrý, za druhé zpracuju většinu ovoce, které doma mám a za třetí poslouží skvěle jako jedlý dárek na Vánoce rodině i přátelům.

Kombinací je neskutečné množství, dá se udělat jen z jednoho druhu ovoce nebo z několika, záleží na tom, co za ovoce zrovna máte a co vám chutná. Z těch jednodruhových jsem zkusila například hruškový se zázvorem a byl taky super.

Já mám svojí osvědčenou kombinaci, kdy alespoň polovinu množství ovoce tvoří rybíz, protože díky své pikantnosti a kyselosti dodává čaji správný říz. Skvěle se hodí jablka, hrušky, švestky, borůvky, meruňky, vyzkoušela jsem přidat i pomeranč. Někdo přidává dokonce i banán, to už je ale na mě moc velká exotika.

Recept uvádím na 2kg ovoce, množství si samozřejmě přizpůsobte podle sebe. Mě vyšel čaj na 6 malých a 3 velké sklenice. Letos jsem použila kombinaci červeného rybízu, angreštu, borůvek, jablek a trošky jahod.

Co se týče koření, zde platí pravidlo, že méně je více, kombinujte proto radši méně druhů, překořeněný čaj je totiž potom příliš navoněný a nechutná moc dobře.




Suroviny

2 kg ovoce (mražené, čerstvé, jde i kompot bez šťávy)
1,3 kg cukru krupice
2 citrony
1 lžíce mleté skořice
15 ks hřebíčku
1/4 l rumu


Postup

Všechno ovoce nasypu do hlubokého plechu nebo pekáčku tak velkého, aby nebyl úplně vrchovatý, ovoce pustí šťávu, která by mohla přetéct. Přidám skořici a hřebíček, z 1 citronu nastrouhám kůru. Hřebíček je lepší dát například do sítka na čaj, já používám takové to plechové vajíčko, abyste pak nemuseli složitě lovit každý kousek z čaje. Zasypu cukrem a promíchám. Oba citrony nakrájím na plátky a pokladu navrch směsi. Co se týče rumu, záleží na Vaší chuti a zda budete čaj dávat i dětem nebo ne. Já rum přidávám hned na začátku, takže se alkohol odpaří a zůstane jen jemné aroma. Další možností je přidat rum hned po upečení do horké směsi, takže se odpaří jen malá část a zůstane výrazná rumová chuť. 
Takto připravenou směs vložím do předehřáté trouby a peču na 200°C asi 30-40 min, dokud se cukr nerozpustí, ovoce nepustí šťávu a směs nezačne bublat. V polovině pečení plech vytáhnu a promíchám. Z hotové směsi vyndám plátky citronu a hřebíček a horkou směs nalévám naběračkou do předem připravených sterilizovaných sklenic. Ty dobře uzavřu a otočím víčkem dolů a nechám tak úplně vychladnout. 


Do hrníčku si dávám přibližně 2 vrchovaté lžičky směsi, které zaleju horkou vodou stejně jako čaj. Každý má ale rád jinak sladké, takže si množství přizpůsobte podle svojí chuti. Ovoce pak lžičkou vyjídám. Směs je taky skvělá třeba do jogurtu nebo do kaše. 


L. 


1 komentář:

  1. Online Baccarat | WURRI-BACCARATECH | wurri-baccarat - Worcester
    Online Baccarat. We are one of the biggest gambling, gaming and wagering 메리트카지노 operators in the world, with 바카라 사이트 nearly 90 years of experience 카지노사이트 in

    OdpovědětVymazat