středa 2. září 2015

Hovězí miniburgery

Tak už se nám to blíží, uteklo to jako voda a já v pátek oficiálně nastoupila na mateřskou dovolenou. Doma už jsem sice díky rizikovému těhotenství delší dobu, ale na tenhle okamžik jsem se neskutečně těšila, protože to znamenalo osvobození se od vycházek. I když na druhou stranu, moje pohyblivost ze dne na den klesá úměrně s narůstajícím břichem, takže zase taková výhra to není.

Jak je ale vidět, pobyt doma už mi tak trošku leze na mozek, jinak bych se asi nepustila do takový piplačky, jakou jsou tyhle mini burgery. Připravila jsem je jako součást pohoštění na rozlučku do práce, chtěla jsem něco speciálního, když se tam teď celkem dlouho neukážu.

Poprvé jsem je uviděla při brouzdání na Pinterestu, což je mimochodem skvělá studna inspirace, dokázala bych u něj prosedět hodiny, hlavně u fotek s jídlem.
A tak mi to nedalo a začala jsem vymýšlet, jak takový mrňousky nejlépe sestavit, aby držely pohromadě a neubralo jim to na chuti. Dalším kritériem bylo to, že se tyhle burgery narozdíl od jejich velkých bráchů podávají studené, takže třeba karamelizovaná cibule, ač jí v burgru miluju, nepřipadala v úvahu (i když představa, že stojím u mikrovlnky, za mnou fronta a ohřívám svým kolegům po 2-3 kouskách na tácku je docela úsměvná :-))). A tak vznikly tyhle mini burgery a musím uznat, že chuťově byly fakt super, na rozlučce zmizely během chvilky, a že jich bylo!

Houstičky si klidně můžete upéct předem a dát do mrazáku, vydrží tam určitě i několik týdnů a na chuti jim to neubere, právě naopak. Nevím proč, ale přijde mi, že jsou potom ještě lepší.



Suroviny

houstičky (z této dávky 55 mini houstiček a 3 velké housky)

3 lžíce teplého mléka
250 ml vlažné vody
2,5 lžičky cukru
1 balíček sušeného droždí
430g hladké mouky
1,5 lžičky soli
3 lžíce másla
1 vejce + 1 na potření
sezamové semínko na posypání

hovězí burger

cca 300g mletého hovězího masa
1 lžička hořčice
sůl, pepř, sušený česnek
případně oblíbené koření na mleté maso

na sestavení

100-150g plátkového cheddaru 
kyselé okurky
cherry rajčátka
majonéza
římský nebo jiný salát
větší párátka nebo napichovátka


Postup

Nejdříve si připravím houstičky. V misce smíchám první 4 ingredience (mléko, voda, cukr, sušené droždí) a nechám přibližně 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek. V druhé míse smíchám ostatní suroviny, přidám kvásek a vypracuju řidší těsto, které posypu troškou hladké mouky a nechám pod igelitem kynout přibližně 1,5-2 hodiny. V polovině kynutí těsto krátce prohnětu dlaní. 
Z vykynutého těsta uždibuju malé kousíčky a tvořím z nich kuličky, které dávám na plech s pečícím papírem. Ještě nakynou, takže opravdu maličké, přibližně jako pětikoruna. Těsto hodně lepí, snažím se ale moc nepodsypávat, aby nebyly tvrdé, většinou stačí občas pomoučnit ruce, případně maličko potřít ruce olejem. Hotové kuličky nechám na plechu ještě chvíli kynout, přibližně 15-20 minut, mezitím rozpálím troubu na 200°C. Houstičky před vložením do trouby potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu sezamovým semínkem. Peču je přibližně 10-15 minut, dokud nejsou zlatavé. Ihned po vytažení z trouby plech dobře zakryju dvěma utěrkami a nechám úplně vychladnout. Je to proto, aby se houstičky zapařily a změkly. 

Dále si v míse smíchám maso s kořením a hořčicí a tvaruju z něj malé kuličky, které rukou trošku splácnu, opět velikost přibližně jako pětikoruna. Každý burger zlehka potřu olejem z obou stran a dám na rozpálenou pánev nebo do trouby pod gril. Jsou maličké, takže usmažení trvá jen pár minutek z každé strany, tak pozor, aby se nevysušily. 

No a jdeme sestavovat. Každou houstičku podélně rozříznu, spodní stranu potřu majonézou, na ní přijde kousek salátu, potom maso, kostička cheddaru, plátek okurky a plátek cherry rajčátka. Přiklopím druhou polovinou houstičky a spíchnu párátkem. Hotovo :) Doporučuju si všechny suroviny nakrájet dopředu a dělat jich několik najednou, po jednom to jde opravdu pomalu. 


Zkuste je připravit na oslavu nebo party, je to sice piplačka, ale uvidíte, že budete za hvězdu :-)

L.


Žádné komentáře:

Okomentovat