pátek 21. srpna 2015

Krůtí stehna se šalotkami podle Dity P.

Od té doby, co jsem těhotná, nemůžu kuře. Nevím, co se stalo, ale moje tělo prostě odmítá pozřít byť jen malý kousek kuřete. Nemůžu ho ani cítit, takže ani připravovat pro manžela. Jakmile ucítím jenom závan kuřete, začne se mi obracet žaludek. Zvláštní co? Přitom před těhotenstvím jsem jedla kuře úplně běžně a celkem často. Jednu dobu jsem taky nemohla pozřít rajčata, ale to už se naštěstí vrátilo do normálu. Jsem hlavně zvědavá, jestli se mi po porodu chuť na kuře vrátí, nebo bude tahle změna trvalá.

Zvláštní taky je, že ostatní drůbež jako kachna nebo krůta, mi nevadí. Už si ani nepamatuju, jak jsem přišla na to, že krůtu snesu, protože krůtí se u nás doposud vůbec nevařilo, zkusila jsem ho možná kdysi jednou. Ani nevím proč, ale vždycky jsme doma dávali přednost kuřecímu masu. Každopádně díky bohu za ten objev, protože jíst pořád dokola hovězí a vepřové, které ale zase tak často nemusím, mě taky dlouho nebavilo.

Díky téhle změně jsem zjistila, že krůta je super věc. Není tučná a řízky z krůtího masa mi chutnaly mnohem víc, než z jakéhokoliv jiného, byly tak šťavnaté, až mě to překvapilo. Zapátrala jsem doma ve svých kuchařkách a objevila jsem u Dity P. recept na super krůtí stehna se šalotkami, takže jsem je neváhala vyzkoušet a musím uznat, že jsou fakt skvělý. Maso se úplně rozpadalo a jemná nasládlá chuť šalotek tomu dala ten správný šmrnc.

Krůtí stehna jsem podávala s bramborovou kaší,  Dita doporučuje i čerstvé pečivo, což je taky super varianta, umím si představit namáčet si chleba do vypečeného sosíku, mňam :)


Suroviny:

2 krůtí stehna
olivový olej
cca 15 šalotek nebo menších cibulek, v celku
2 stroužky česneku, v celku
200ml drůbežího vývaru nebo vody
400g konzerva rajčat
snítky čerstvého tymiánu nebo sušený
2 bobkové listy
sůl, pepř


Postup

Troubu dám předehřát na 220°C. Krůtí stehna omyju, osuším, nasolím a v kastrolu vhodném do trouby je na olivovém oleji osmahnu dohněda, přibližně 3-4 minuty z každé strany. Pak je vyndám a dám stranou. Na olej vhodím šalotky v celku a opékám je asi 10 minut, až začnou karamelizovat. Přidám česnek a ještě chvilku opékám, zaleju vývarem nebo vodou, přidám rajčata, tymián a bobkové listy. Na směs položím krůtí stehna, opepřím, kastrol přiklopím poklicí a dám péct do trouby na 30-40 minut. Pak stáhnu teplotu na 180°C a peču ještě další 1,5 až 2 hodiny, podle velikosti masa. Zhruba 45 minut před koncem sundám poklici a stehna občas přeliju vypečenou šťávou. 

(zdroj receptu Deník Dity P. - 1. kuchařka)

Taky jste měla některá z vás problém v těhotenství s nějakým jídlem nebo surovinou? A dáváte u vás doma přednost kuřeti nebo krůtě?

L.

Žádné komentáře:

Okomentovat