Nebudeme si nic nalhávat, Italové by se asi chytali za hlavu, kdyby viděli, jak to my Češi umíme spatlat všechno pěkně dohromady. Na druhou stranu jsou v poslední době takový vedra, že stát u sporáku déle než 20 minut je za trest a tak člověk hledá a vymýšlí jednoduché, lehké a dobré obědy. Jasně, v Itálii mají určitě vedro ještě větší, ale jsou na to zvyklí a mají moře :)
A tak jsem narazila na tenhle recept a musím říct, že je fakt geniální. Hotovo během několika minut, minimum zapatlaného nádobí a chuťově taky super, překvapilo mě, jak jsou těstoviny šťavnaté.
Výhodou taky je, že se dají různě obměňovat, stačí dodržet jen poměr tekutiny a těstovin, ostatní suroviny se dají různě kombinovat a pokaždé tak vykouzlíte trošku jinou chuť (a třeba i spotřebujete přebytky z lednice). Těstoviny můžete také použít v podstatě jakékoliv, jen bych se přimlouvala za ty semolinové, jiné by se mohly rozvařit víc, než je dobré.
Tak s chutí do toho a za 20 minut máte na stole, stačí jen posypat parmazánem a nechte si chutnat.
Suroviny
500g balíček těstovin (doporučuji špagety nebo linguine)
5 hrnků zeleninového vývaru nebo vody
400g konzerva krájených rajčat
1 malý rajčatový protlak
2-3 jarní cibulky, na kolečka
2-3 stroužky česneku, na plátky
hrst cherry rajčátek, přepůlených
dvě hrsti čerstvého nebo mraženého listového špenátu
snítky čerstvé bazalky a oregana (nebo sušené)
sůl, pepř
pár kapek olivového oleje (nemusí být)
parmazán k podávání
Postup
Všechny suroviny vložím do velkého hrnce a přivedu k varu. Na mírném ohni vařím cca 8 minut, dokud nejsou těstoviny na skus. Často promíchávám, aby se těstoviny neslepily.
Pokud použiju čerstvý listový špenát, nedávám ho do hrnce na začátku s ostatními surovinami, ale přihodím ho až pár minut před koncem, aby nebyl příliš rozvařený. Mražený přidávám hned na začátku.
Hotové těstoviny dochutím, pokud je potřeba a na talíři sypu strouhaným parmazánem.
(zdroj receptu - webové album uživatelky zzuzziik na www.modrykonik.cz)
A jaký je váš oblíbený recept do horkých dní?
L.
Žádné komentáře:
Okomentovat