úterý 11. srpna 2015

Těstoviny z jednoho hrnce - geniální jídlo do horkých dní

Nebudeme si nic nalhávat, Italové by se asi chytali za hlavu, kdyby viděli, jak to my Češi umíme spatlat všechno pěkně dohromady. Na druhou stranu jsou v poslední době takový vedra, že stát u sporáku déle než 20 minut je za trest a tak člověk hledá a vymýšlí jednoduché, lehké a dobré obědy. Jasně, v Itálii mají určitě vedro ještě větší, ale jsou na to zvyklí a mají moře :)

A tak jsem narazila na tenhle recept a musím říct, že je fakt geniální. Hotovo během několika minut, minimum zapatlaného nádobí a chuťově taky super, překvapilo mě, jak jsou těstoviny šťavnaté.

Výhodou taky je, že se dají různě obměňovat, stačí dodržet jen poměr tekutiny a těstovin, ostatní suroviny se dají různě kombinovat a pokaždé tak vykouzlíte trošku jinou chuť (a třeba i spotřebujete přebytky z lednice).  Těstoviny můžete také použít v podstatě jakékoliv, jen bych se přimlouvala za ty semolinové, jiné by se mohly rozvařit víc, než je dobré.

Tak s chutí do toho a za 20 minut máte na stole, stačí jen posypat parmazánem a nechte si chutnat.




Suroviny

500g balíček těstovin (doporučuji špagety nebo linguine)
5 hrnků zeleninového vývaru nebo vody
400g konzerva krájených rajčat
1 malý rajčatový protlak
2-3 jarní cibulky, na kolečka
2-3 stroužky česneku, na plátky
hrst cherry rajčátek, přepůlených
dvě hrsti čerstvého nebo mraženého listového špenátu
snítky čerstvé bazalky a oregana (nebo sušené)
sůl, pepř
pár kapek olivového oleje (nemusí být)
parmazán k podávání


Postup

Všechny suroviny vložím do velkého hrnce a přivedu k varu. Na mírném ohni vařím cca 8 minut, dokud nejsou těstoviny na skus. Často promíchávám, aby se těstoviny neslepily. 
Pokud použiju čerstvý listový špenát, nedávám ho do hrnce na začátku s ostatními surovinami, ale přihodím ho až pár minut před koncem, aby nebyl příliš rozvařený. Mražený přidávám hned na začátku. 
Hotové těstoviny dochutím, pokud je potřeba a na talíři sypu strouhaným parmazánem. 

(zdroj receptu - webové album uživatelky zzuzziik na www.modrykonik.cz)



A jaký je váš oblíbený recept do horkých dní?


L.

Žádné komentáře:

Okomentovat