pondělí 21. září 2015

Dýňové gnocchi

Dýňová sezona je v plném proudu, hurá :) A protože dýňové polévky se zázvorem už jsem jen za tuhle sezonu uvařila doslova hektolitry, chtělo to vymyslet něco nového.

Do porodu už zbývá pár dní a protože absolutně netuším, co nastane, až si našeho drobečka přivezeme domů, chtěla jsem se, co se jídla týče, předzásobit dopředu. Prostě něco, co člověk vytáhne z mrazáku a za 20 minut má jídlo na stole. A k tomu jsou ideální gnocchi, které se po vytažení jen uvaří v osolené vodě, prohodí se na pánvičce s máslem a nějakou bylinkou, případně se doplní jednoduchou omáčkou a plnohodnotný oběd je na stole :)

No a proč nezkusit propašovat dýni i do těsta na gnocchi? Respektive dýní kompletně nahradit brambory. Musím říct, že výsledek stojí za to, ňoky jsou velice chutné, jemné a mají super barvu ;-)

Ačkoliv sama nemám moc ráda recepty typu přiměřeně mouky a od oka cukru, nemůžu v tomhle receptu přesné množství mouky uvést, protože to závisí na velikosti dýně, kterou použijete. Dobrým měřítkem je ale lepivost těsta, musíte jednoduše přidat tolik mouky, aby těsto nelepilo na ruce a dalo se krásně zpracovávat. Doporučuju ale přidávat postupně, abyste jí nepřidali zbytečně moc, ňoky by potom byly tuhé.

Co se týče omáčky, já jsem zkusila jednoduchou smetanovou s houbami a nebylo to vůbec špatný. Umím si je ale představit i s rajčatovou, kterou jsem třeba použila v tomto receptu.  Nebo úplně jednoduše, jak už uvádím výš, prohodit na pánvi s máslem a nějakou bylinkou, třeba šalvějí.


Suroviny

gnocchi
1 středně velká dýně Hokkaido (cca 1kg)
hladká mouka (odhadem asi 400g na 1kg pyré)
2 vejce
2 lžičky soli
větší špetka strouhaného muškátového oříšku

houbovka
2 lžíce másla
2 hrsti čerstvých, sušených nebo mražených hub (nebo žampionů)
1 cibule
2 smetany na vaření
2 lžíce mouky
čerstvý nebo sušený tymián
sůl, pepř
plátek másla na dokončení


Postup

Nejdříve je potřeba udělat z dýně pyré. Jsou dvě možnosti, buď dát omytou, na kostky nakrájenou dýni na plech, zlehka pokapat olivovým olejem a péct cca hodinku v troubě při 200°C, nebo uvařit dýni v hrnci s troškou vody doměkka. Připomínám, že Hokkaido se nemusí loupat. Já zvolila variantu vaření v hrnci, protože je to rychlejší, dýně je měkká ani ne za 20 minut. Změklou dýni rozmixuju tyčovým mixérem na hladké pyré, které nechám trošku zchladnout, ale ne moc, s těstem se líp pracuje, když je pyré ještě teplé. Přidám vejce, sůl, muškátový oříšek a začnu přisypávat postupně hladkou mouku a zpracovávat těsto. Těsto musí být vláčné a nesmí lepit, poměr uvedený v surovinách je jen orientační, z těsta musí jít tvarovat kuličky bez většího lepení se na ruce. Z hotového těsta uždibuju kousky, které rozválím na hada a nožem krájím kousky, které ještě promnu v ruce do kuličky a splácnu trošku vidličkou, prostě aby výsledek vypadal jako ňok. Hotové gnocchi dám vařit do vroucí osolené vody, raději po částech. Vařím je, dokud nevyplavou na povrch a nechám je ještě minutku projít varem, potom je vyndám děrovanou naběračkou. Pokud je chci zamrazit, nechám je nejdřív zmrznout na tácku nebo prkýnku a pak teprve sesypu do sáčku, aby se neslepily dohromady. 

Na houbovou omáčku si v pánvi rozpustím 2 lžíce másla, přidám najemno nakrájenou cibulku a opékám do sklovita. Zapráším 2 lžícemi mouky a udělám cibulovou jíšku, přileju smetanu, přidám houby (sušené předem namočené) a nechám provařit cca 10 minut. Nakonec přidám tymián, osolím a opepřím. Stáhnu z plotny a vmíchám plátek másla, to je takový fígl, který zajistí, aby byla omáčka krásně krémová, funguje u všech druhů omáček perfektně. 



Podle chuti si můžete jídlo posypat oblíbeným sýrem, já zvolila hoblinky parmazánu.

Dobrou chuť :-)

L.



Žádné komentáře:

Okomentovat