středa 16. prosince 2015

Zapečené tortilly

Miluju zapečená jídla. Kdybych si měla vybrat něco, co budu jíst do konce života, na 100% by to bylo něco zapečeného. Mám několik druhu a velikostí zapékacích forem a plechů. Zapečené "něco" u nás máme skoro každý týden, někdy i dvakrát. Aby to ale nebylo pořád to samé - brambory na 100 způsobů a těstoviny na 250 způsobů, zkusila jsem něco netradičního a výsledek mě moc příjemně překvapil.

Zapečné tortilly jsou skvělou rychlovkou, když máte chuť na něco netradičního a zároveň není moc času. Nebo máte doma přebytky a zbytky v lednici, nějakou tu konzervičku a potřebujete to zužitkovat. V podstatě je tohle jídlo hodně variabilní, i já jsem vařila z toho, co bylo momentálně doma, proto je recept orientační a každý si přidá podle své chuti. Doporučuju ale použít do směsky na plnění tortill uzenou papriku, dává tomu totiž skvělou chuť.

A kdybyste si chtěli s jídlem pohrát, můžete si upéct i domácí tortilly podle Kitchenette, jednou jsem je zkoušela a byly super.






























Suroviny (na velkou zapékací mísu, cca 4-5 porcí)

500g mletého hovězího masa
2x 400g konzerva sekaných rajčat
plechovka bílých fazolí, slitých
plechovka červených fazolí, slitých
velká hrst mražené kukuřice, případně i hrášek
5 čerstvých žampionů
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce mleté uzené papriky
čerstvá petrželka, sůl, pepř
olivový olej

1 balení pšeničných nebo jiných tortill (6ks)
200g sýra dle chuti (v mém případě uzený ementál)


Postup

Na pánvi osmahnu na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli, když je do sklovita, přidám uzenou mletou papriku, zamíchám a hned přidám mleté hovězí maso, aby paprika nezhořkla. Maso orestuju a přidám sekaná rajčata a česnek, podleju troškou vody a dusím, dokud není maso měkké. Ke konci přidám na plátky nakrájené žampiony, fazole a kukuřici a prohřeju, dochutím solí, pepřem a přidám nasekanou čerstvou petrželku. Směs nechám trošku zchladnout, mezitím si připravím tortilly. Rozehřeju velkou plochou pánev a nasucho na ní každou tortillu krátce opeču z obou stran (aby šly dobře rolovat a nepraskaly). Naskládám je všechny na talíř a pak každou tortillu naplním připravenou směsí, zaroluju a položím do pekáčku spojem dolů. Zbylou směs navrstvím na tortilly, celé to zasypu nastrouhaným sýrem a v troubě pod grilem na cca 200°C krátce zapeču, dokud není sýr zlatavý. 



Je to tak trošku jídlo co dům dal, hlavně plechovky, ale právě to je podle mě umění, vytvořit z obyčejných plechovek něco neobyčejně dobrého.


L.




Žádné komentáře:

Okomentovat