pátek 17. července 2015

Kynutí skořicoví šneci s kardamonem

Aneb čím pohostit kamarádku, která zbožňuje sladké.

Moje kamarádka je jako moje dvojče. Máme stejné vlastnosti, stejné názory, rozumíme si úplně ve všem, funguje u nás telepatie a i když bydlíme daleko od sebe a vídáme se ne moc často, vždycky navážeme tam kde jsme přestaly. Mít takovou spřízněnou duši je vzácnost, které si moc vážím. Snad jediná věc, kterou máme rozdílnou, je chuť na sladké. Zatímco ona může sladké pořád, já ho nemusím skoro vůbec. Proto když kamarádka ohlásila, že dorazí na víkend, musela jsem vymyslet něco hodně sladkého a hodně dobrého. Volba padla tentokrát na skořicové šneky.

Když jsem pátrala po internetu po receptu, narazila jsem často na šneky, které se ještě zalévají cukrovou polevou. To mi přišlo už zbytečné, samotná náplň je sladká až až, proto jsem tento krok vynechala. Nakonec jsem použila svůj osvědčený recept na klasické kynuté těsto a s náplní jsem taky experimentovala, poměr jsem si určila od oka tak, aby se všechen cukr vstřebal do másla a vznikla pasta, která se dá roztírat. V několika receptech byl uvedený i kardamon, prý ho tam přidávají ve Švédsku, kde jsou tihle šneci národní pochoutkou. Tak proč to nezkusit že? Moc jsem ho tam ale necítila, příště bych určitě přidala víc.




Suroviny

kynuté těsto
1/2 kostky droždí
1 lžíce cukru 
150ml mléka
300g hladké mouky
100g másla
2 žloutky
špetka soli

skořicová náplň
50g másla
60g cukru
2 lžíce skořice
1/2 lžičky mletého nebo drceného kardamonu (klidně i víc)

vejce na potření


Postup

V kastrůlku si ohřeju mléko, aby bylo vlažné, přidám rozdrobené droždí, cukr a lžíci hladké mouky. Lehce zamíchám a nechám vzejít kvásek, trvá to přibližně 15 minut. V dalším kastrůlku nebo v mikrovlnce rozpustím máslo a nechám chvíli odpočinout. V míse smíchám mouku, žloutky, špetku soli a rozpuštěné máslo, přidám vzešlý kvásek a vypracuju těsto, které se nelepí na stěny mísy. Popráším ho zlehka moukou, přikryju utěrkou a nechám na teplém místě přibližně hodinu kynout. 

Na náplň si smíchám máslo, které taky rozpustím, s cukrem a kořením. Musí vzniknout kompaktní pasta, která se bude dobře natírat na těsto. Pokud je pasta moc řídká, přidám ještě cukr.  

Těsto rozválím na obdélník, potřu ho náplní a stočím do rolády. Tu nakrájím na dílky široké cca 2 cm. Šneky skládám na plech vyložený pečícím papírem a nechám je pod utěrkou ještě 15 min. vykynout. Troubu rozehřeju na 200°C, šneky potřu rozšlehaným vejcem a dám péct přibližně na 10-15 minut. 


U kamarádky sklidili šneci obrovský úspěch, snědli se do jednoho během chvíle. To je pro mě tou největší odměnou.


L.

1 komentář: