úterý 27. ledna 2015

Zelné hody

Hlávkové zelí má svou hlavní sezónu právě teď v zimě. V obchodech a na farmářských trzích se v těchto dnech dají sehnat krásné bílé hlávky se šťavnatými a lehce štiplavými listy.

Já mám bílé zelí ráda čerstvé, jen tak. Odlomím si z hlávky pár lístků a chřoupu je u televize. Dobrá náhrada za chipsy co? Jenže jedna hlávka je pro mě, jako jediného konzumenta v naší domácnosti, jen tak na křoupání celkem dost, i když má zelí dlouhou trvanlivost. A tak musím vymýšlet, co se zbytkem, a mám dva osvědčené recepty.

První recept je klasika - co jiného si člověk hned vybaví ve spojitosti se zelím, než zelný salát Coleslaw. Všichni tak nějak předpokládáme, že k nám tenhle salát přišel z Ameriky, hlavně s příchodem KFC.

Málokdo ale ví, že Coleslaw má holandský původ. V Holandsku se jmenuje koolsla, což v překladu znamená jednoduše zelný salát. Přiznám se, že já ho nedělám úplně autenticky, nedávám do něj totiž cibuli, protože syrovou jí moc nemusím. Každopádně každému podle jeho chutí :-)




Zelný salát Coleslaw

Suroviny

1/4 hlávky bílého zelí
2 mrkve
2 lžíce majonézy
200-250g bílého jogurtu
1-2 lžičky vinného octa nebo citronové šťávy
pepř, sůl
dýňové semínko na posypání

Postup

Zelí i mrkev nastrouhám na hrubém struhadle, přidám majonézu a jogurt a promíchám. Dochutím vinným octem, osolím, opepřím, promíchám a nechám v chladničce několik hodin dobře proležet. Hotový salát před podáváním posypu dýňovými semínky. 



Druhým receptem jsou zelné lívance. Připomínají tak trochu bramboráky a jsou skvělé, nadýchané a křupavé a uvnitř měkké. Výborné za tepla a za studena možná ještě víc. Ideální rychlá večeře nebo netradiční pohoštění. 





Zelné lívance

Suroviny

cca 300g - 400g hlávkového zelí
100g - 150g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vejce
250g bílého jogurtu
sůl, pepř, 
čerstvá nebo sušená majoránka
1-2 stroužky česneku



Postup

Zelí nakrájím na drobné kostičky, dobře ho osolím a chvíli ho nechám stát, aby pustilo šťávu. Tu sliju, aby těsto nebylo příliš řídké. Přidám jogurt, mouku s práškem do pečiva, vejce, prolisované stroužky česneku, majoránku a pepř. Směs dobře promíchám, ochutnám a případně dosolím. Konzistentně by mělo být těsto trochu hustší, než na bramboráky. Na rozpálené pánvi s olejem tvořím lžící placičky, které opeču z obou stran. Hotové placky vyndám na ubrousek a odsaju přebytečný tuk. 





Užijte si zelnou sezónu, dokud je zelí ve své nejlepší kondici a hlavně plné vitamínů!

L. 


Žádné komentáře:

Okomentovat